Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2012 18:10 - Гърция забрани риболава за българи
Автор: gandolfini Категория: Политика   
Прочетен: 1296 Коментари: 0 Гласове:
5



image Виж галерия 1 2 »

Когато температурите у нас се задържат доста под нулата, а лед е сковал повечето ни водоеми, все повече рибарски очи поглеждат към южната ни съседка Гърция.

От началото на годината обаче комшиите ни въведоха забрана за улов в някои от големите си реки, посещавани основно от български въдичари. В ограничителния списък влиза и може би най-популярната река Ангиста, която стана особено притегателна дестинация за нашенци. Години наред и зиме, и лете по бреговете й пристигаха стотици българи, за да упражняват хобито си. Не всички обаче се отнасяха етично към рибното богатство, предоставено ни на тепсия от Гърция. Започна поголовно бракониерство, през границата се пренасяха цели чували с риба, които после се пускаха на родния пазар. Освен това час от нашите сънародници оставяха след себе си купища отпадъци по бреговете на реката. И до днес там могат да бъдат забелязани най-различни отпадни опаковки с български надписи. Всичко това доведе до напълно резонни мерки и гърците ограничиха достъпа за българи. “Това се очакваше да стане много отдавна. Даже много ни търпяха гърците", коментират български рибари по форумите.

Официалната заповед гласи: “Забранява се риболовът на риба и други водни организми в река Ангиста и нейните притоци и канали. Ограничението е наложено за защита срещу незаконния риболов и защита на популациите. Забраната ще продължи до сряда, 31 Октомври, 2012." Вече са поставени и табели по поречието на реката, като любопитното е, че те са написани на български език и очевидно са насочени изцяло към нашенци.

Все пак трябва да се отбележи, че наложеното табу върху риболова засяга само областта Драма. Очаква се обаче подобни забрани да се въведат и в други области, намиращи се близо до българската граница. Така може да се ограничи достъпът на нашенци и до други реки на гръцка територия като Струма, Вардар, Тунджа и Марица например. Подобни мерки не се вземат за първи път от гръцките власти. Така преди няколко години тотална забрана бе наложена и за достъп на българи до язовир “Потами, който е изграден на идващите от нашата страна реки Места и Доспат. Причината отново бе тоталното замърсяване на водоема, причинено от сънародниците ни.

Известно е, че самите гърци не тачат особено сладководната риба и затова не я ловят целенасочено. Местните залагат изцяло на морските видове, които се котират високо на рибния пазар в Гърция. Откакто границата се отвори за българи обаче, всекидневно в южна посока се стичат хиляди нашенци с въдици, а само за 6-7 години рибната популация в близките реки и язовири видимо намаля.

Все пак през тази зима все още имаме възможности за екзотичен и доста успешен излет. Не са малко тези, които предпочитат да избягат от полярния студ, обхванал страната ни в последните дни, и да се насочат към Гърция. В момента тотален хит е риболовът на морски кефали в Бяло море. Тръпката е изключително силна, тъй като рибите са с размери над 2 килограма, а могат да достигнат и до много повече. Масово се посещава курортът Ставрос, който се намира недалеч от Солун, в началото на Халкидическия полуостров. Там се навъртат доста пасажи с морски кефал, тъй като само на няколко километра източно е и устието на река Струма, изходна точка за пролетната миграция на тези риби.

Любопитно е, че най-апетитната примамка за кефал през зимата е свинското месо. В студеното време тези риби изгладняват страшно много и налитат най-вече на мръвката. Обикновено се избират позиции край кейове, буни или скали. Замята се с обикновена подвижна плувка, тежка около 4-5 грама. Някои предпочитат да замятат със сбирулино. Друг интересен монтаж, който се използва предимно от местните риболовци, се нарича полиангисто. Той представлява намокрен комат хляб, обвит с няколко куки. Когато кефалите дойдат, те засмукват куките, заедно с трошичките.

ДОБРОМИР ДОБРЕВ




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gandolfini
Категория: Политика
Прочетен: 506928
Постинги: 246
Коментари: 819
Гласове: 1599
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930