Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 17:59 - Искам да благодаря на латинка 13 за тази прекрасна статия която ми е пратила-продължение за Юлияна Плевнелиева и първите дами по света
Автор: gandolfini Категория: Политика   
Прочетен: 1646 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
A+ | A- Първа дама или профил image Публикувана: Петък, 27-ми Януари 2012, автор(и): Гeорги Милков, 24 Часа; прочитания: 4406; коментари: 14 image Виж галерия 1 2 3 »

Откакто държавният глава на България се титулува президент, а не цар или председател на Държавния съвет, обикновено неговата съпруга е наричана първа дама. Няма обаче такова понятие в държавния протокол, разбрахме онзи ден от четвъртия президент на републиката Росен Плевнелиев.

Ако България беше Великобритания и държавният протокол бе следван с маниакална прецизност още от времето на Уилям Завоевателя, то сигурно щяхме да се съобразим. Щом няма, значи няма, и край! Но българският протокол е една еклектика от порядки, експериментални заемки и чисти приумици на разни знайни и незнайни автори от последните 20 г. Поради тази причина понятието първа дама може и да е пропуснато на хартия с воден знак и сух печат, но то тъй или иначе съществува от плът и кръв. Или поне така беше досега.

Да си спомним историята, която започва с най-първата от всички първи дами - леля Марушка. Така комшиите и близките наричаха Мария Желева, съпругата на д-р Желю Желев. Българите обаче сме склонни към показно фамилиарничене и затова в началото на 90-те години всички изведнъж почнаха да викат на първата дама леля Марушка.

Тя нямаше нищо против, пък и такъв бе целият й натюрел на скромна и непринудена женица от Сунгурларския край.

През лятото в село Грозден, докато президентът ходеше за гъби или ловеше заедно с охраната от НСО риба с ръце в селкия вир, тя усърдно затваряше буркани с лютеница и царска туршия. Вратите на къщата й бяха отворени и само който не й е отишъл край оградата,той не е пробвал от нейните лозови сармички и кадаиф. Това обаче не попречи тя да бъде подигравана от колцина, че излагала България по света. Слагала била ръка върху чашата на Желю, за да не пие по държавни приеми, и какво ли още не. Селянка била, недодялана била, не знам каква била... Историите просто нямаха край.

Е, дойде следващият президент, а с него и първа дама, която бе космическа противоположност на леля Марушка. Но и на Антонина Стоянова българите намериха кусур. Тя пък съвсем никакви туршии не прави, а само си гледа тоалетите. И се хванаха за шапките на Антонина. Как Имелда Маркос от Филипините нямала толкова обувки, колкото нашата имала капели. Как средно голямо ято щъркели можело спокойно да гнезди в нейните воалетки и тям подобни.

Истината е, че в архива на агенция Ройтерс единствената българска първа дама, на която се пазят снимки, е Антонина. Защото тъй или иначе тя по нищо не отстъпваше по външен вид на световните особи, с които се срещаше. И като изключим някои изолирани случаи с фигурални чорапогащници, се справяше добре. Самата тя твърдеше, че винаги избира дрехи и аксесоари на талантливи български дизайнери, защото е убедена, че няма как да впечатли с "Шанел" първата дама на Франция, но пък може да изтъкне достойнствата на родната модна индустрия.

Хм, я па тая, селянка с капела! Това в крайна сметка бе окончателната присъда на българското общество и за тази поредна президентша.

Зорка Първанова - съпругата на доскорошния държавен глава, съвсем не бе влюбена в ролята на първа дама. Но стоически издържаше километричните опашки от всевъзможни желаещи да се ръкуват с нея и мъжа й на държавните приеми в “Бояна”. Може би след 250-ото ръкостискане съвсем леко започваше да й личи, но тя правеше всичко възможно да не се издава до края. Защото бе убедена, че в едно добро семейство съпругата трябва да присъства, когато мъжът й е поканил важни гости вкъщи. Макар да бе успяла умело да намери баланса между крайностите на двете си предшественички, критичната оценка на българите не я отмина - била пълна темерутка! Но така беше досега.

Вече имаме ново 20, и това съвсем не е хоризонтът 2020, очертан в програмната реч на новия държавен глава, а истерията имаме ли ние първа дама и що се крие тя? Аджеба.

Оказва се, че в момента за ужас на мнозина, такава не съществува. Имаме само интернет профил, който живее свой собствен живот в киберпространството.

Почти е сигурно, че зад виртуалните псевдоними Юлиана Маняна, Ю или Юки в различни социални мрежи, сайтове и форуми се подвизава съпругата на президента. Но информацията е оскъдна. Не се долавя аромат на прясно опечени пиперки зад оградата на селската къща, нито се веят пера в шапката, пък и мимолетна досада от светски събития в погледа не може да се хване, защото има само една снимка, и то с тъмни очила.

В мрежата могат да се намерят разни нейни мисли за неолиберализма, какво е “лайкнала” във фейсбук и какво е “постнала” в туитър. Това ограничаване на новата първа дама само в киберпространството директно лишава една голяма част от българите да изкажат мнение и това, естествено, ги дразни. Има и такива, които имат нет, но пък се съмняват дали Ю е реална, или е част от матрицата? Все пак има хора, които твърдят, че Юлиана Плевнелиева наистина съществува от плът и кръв и даже е много готин човек.

Това обаче няма никакво значение, защото каквото и да направи първата дама, спасение няма. Особено в такава малка и провинциална страна като България, където махленските клюки са национален спорт. У нас първата дама не е в протокола, защото сме свикнали да я възприемаме като първата буля на републиката, на която или трябва да се подмажем за службица, или да окарикатурим, ако нямаме друг кяр.

Каква е Юлиана Плевнелиева, сигурно никога няма да разберем. Точно така, както никога не разбрахме какви са Мария Желева, Антонина Стоянова и Зорка Първанова извън неверния и мимолетен образ, който обществото им създаде. По-фалшив и от най-фалшивите профили в интернет.

ГЕОРГИ МИЛКОВ

За костенурката, консерваторите и Леонид Илич

Чудехме се какво да говорим за г-н Плевнелиев, който спечели без политически идеи - като прагматик на здравия разум, - за когото г-н Борисов дори си позволи да каже, че щял да му пази мястото, докато сам се кандидатира. Наблюдателите с нетърпение зачакаха някакъв жест на бунт срещу премиера в стил “боянски ливади”, дано намерят тема за анализ. И ето ти късмет - мистерията “Юлиана”, която може да запълни поне половината мандат.

Разбира се, най-силно се развълнуваха жълтите медии - образът на мъж, който не може да овладее жена си, е истинска златна мина. Еманципирана и богата съпруга или семейство със сложна геометрия? За противниците на ГЕРБ сюжетът актуализира мъжа под чехъл, когото мачка не само бате Бойко, но дори собствената му половинка.

Симпатизантите пък се колебаят между “Работещо момиче” и “Богатите също плачат”, все поводи за вживяване в драмата на г-н Плевнелиев.

За човек, който следи изборния процес, най-неприятното в цялата ситуация е лъжата. Никой нямаше да се сърди на кандидат, който честно беше казал: семейното ми положение е сложно, ще съм пред вас без жена. Само че цялата кампания се въртеше около чудесното семейство на г-н президента, с три деца и костенурка, цялата тази идилия, скрита от защитните стени на затворения комплекс. Щяха ли да го изберат без костенурката? Според мен - безспорно; сега обаче тя рискува да се завръща в имиджа му костелива и упорита.

Другият момент е в това, че мистерията “Юлиана” очевидно не одобрява особено съпартийците на г-н съпруга си. Допустимо ли е това, или не? Тази тема в нашите медии се коментира в битов план най-често от жени журналистки, които канят други жени, повече или по-малко еманципирани. Въпросът значи е дали жената трябва да слуша мъжа си във всичко, или напротив. И разбира се, “прогресивното” мнение е, че не трябва - нека се присмива на воля на герберите, на техния началник, та дори на самия си мъж.

Странно, но факт - пет партии - членки на Европейската народна партия, имаме, но не консерватори, а социалисти повдигат въпроса за семейните ценности! От тази гледна точка партньорът на държавния глава наистина не бива да дава интервюта за личния им живот, но да не излезе с него при церемонията по въвеждането му в длъжност - това е скандал. Но дори и за обикновения българин тук има нещо конфузно. Представете си го: единият партньор, независимо мъж или жена, решава да направи подобна огромна стъпка, каквато е кандидатирането за президент - може ли да го направи без съгласието и съучастието на партньора си? В нормалните семейства такива решения, та дори далеч по-скромни, се вземат заедно. Дали президентството не му е толкова важно и се е съгласил под натиска на политическите стратези?

Тази сянка от съмнение не е полезна за новия президент

За един консервативен политик въпросът е още по-сериозен: това политическо течение залага на моралното единство на семейството, а няма как те да се отделят от прагматичната политика. Скандалите, които се вихрят около личния живот на американските републикански кандидати дават идея за същината на проблема - той не е плод на медийно любопитство, а на идейната непоследователност на кандидата-консерватора. Ако пред нас беше анархист или левичар, проблемът нямаше да стои по този начин.

Президентът е представителна фигура, основната му роля е да въплъщава някакви представи на нацията за самата себе си - не просто “прагматично” да отбие номера. Наистина никъде не е записано в протоколи това, че президентът непременно трябва да има здраво семейство. Както обикновено, основното оръжие на проправителствените идеолози е формализмът - няма такава буква, значи правим каквото си искаме. Само че неписаните правила и в ЕС, и още повече в Америка предполагат здраво семейство, което живее пред очите на обществото за времето на мандата. Тази държавна роля обикновено се играе от двойка, тя посреща други двойки, завързва приятелства. Не е приятно, но който не иска - да не се хваща. Имаше и други желаещи. Ако се наложи, човек избира между семейна идилия и държавен пост.

Днешните управляващи се движат сред европейските консерватори, хора много традиционни, много ритуални в общуването си, където нестандартните лични отношения не са на почит. Тъй както левите демонстрират, че с труд са изкарали парите си или че не са много богати, за десните важното е да се представят пред обществото стъпили на здрави ценности, сред които семейството днес е сред най-важните, наред с компетентността, образованието, религията.

Пестеливото демонстриране на здрава връзка вътре в дома е важна част от демократичния ритуал.

А какво стана у нас? Тъкмо ГЕРБ ни върна към времето на Брежнев, чиято жена никой никъде не виждаше - мъжете командваха, жените - в кухнята. Преходът опита да смени модела и това не беше лесно, със сигурност никак не беше приятно за въпросните половинки, които поеха тази тегоба да живеят на показ. Доколкото можем да съдим по публикации от пресата, усилия положиха и семейството на Петър Стоянов, и това на Георги Първанов да останат заедно и с това да запазят демократичното приличие, което предполага тази институция. И ето че днес личните отношения се изолират в затворения комплекс и всяко любопитство се тълкува като жълтина. Нека уверя семейството на президента, че изобщо не се интересувам от личните им истории - боя се, че в необясненото отсъствие на съпругата е заложена бомба, която рискува да подкопае имиджа на институцията.

Съветските лидери криеха жените си

Първите дами на СССР изглеждат толкова нелепи и старомодни като съветските хладилници и почти не си отварят устата.

Тази безпощадна характеристика в британските медии бе по адрес на Нина Хрушчова. Но същото спокойно би могло да се каже и за Виктория Брежнева. Съпругите на съветските лидери бяха мълчалив и безличен придатък на всемогъщите си мъже. В СССР за тях не се обелваше и дума. Чак Раиса Горбачова разчупи табуто с настъпилата гласност.

Представата като цяло бе, че за съветските лидери няма нищо по-важно от партията и държавата, а жената е просто придатък. Първата митологизирана по този начин е Надежда Крупская, съпругата на Ленин. Тя е негов личен секретар, но нищо повече. Не участва в никакви партийни срещи, още по-малко интриги. Но именно Надежда Константиновна предава на конгреса на компартията знаменитото писмо на Ленин, в което той моли да не бъде издиган Сталин. Затова след смъртта на пролетарския вожд Сталин и обкръжението му започват да й тровят живота. Крупская умира в забрава през 1938 г.

Трагично завършва животът на Надежда Алилуева, съпругата на Сталин. Тя се самоубива на 7 ноември 1932 г., навръх 15-ата годишнина от Октомврийската революция. Алилуева напуска уж за малко празничната маса, на която Сталин, най-приближените му хора и съпругите им поливат юбилея. Официалната версия е, че първата дама страдала от тежка болест и силно главоболие. Но има и други твърдения, според които Надежда била застреляна по заповед на Сталин от някой от сътрапезниците му.

Нина Хрушчова е първата съпруга на съветски ръководител, която започва да го придружава на коктейли и официални визити. Любопитното е, че макар и сключен през 1924 г., бракът им е официално регистриран чак през 1965 г. Нина Хрушчова наистина изглежда "нелепо и несъвременно" поради факта, че идва от затворена страна като СССР. Но в същото време тя предизвиква симпатии с общуването си с хората. Дори им разрешава да я наричат фамилиарно Нина Петровна. Дотогава нито една първа съветска дама не е излизала сред хората. След свалянето на Хрушчов през 1964 г. Нина е главната му опора. Но постепенно изпада в забрава и така умира през 1984 г.

След краткото "разведряване" се появява нова първа дама в сянка. Виктория Брежнева е сведена от съпруга си Леонид Брежнев до жена, домакиня и възпитателка на децата. Хората научиха името й за първи път чак през 1976 г., когато на 70-ия си юбилей Леонид Илич издава мемоарите си.

Раиса Максимовна Горбачова първа се зае с обществена дейност. В съзвучие с новото време и перестройката тя бързо се превърна в образец на добрите маниери и стил и стана нагледен пример на ставащите в СССР промени. Раиса живо се интересува от живота на страната и дори се говори, че подсказала на Михаил Горбачов някои важни управленски решения

Светът видя, че първата съветска дама с нищо не отстъпва на западните си колежки, стига само да не се крие зад желязна завеса по подобие на родината си. Госпожа Горбачова бе различна и в смъртта си. Тя почина след тежко боледуване в Германия през 1999 г. и тогава за първи път светът видя, че съветският лидер може да плаче за любимия си човек. Михаил Сергеевич не се засрами да бъде сниман как плаче като дете за своята непрежалима Раиса.

В днешно време съдбата на повечето първи съветски дами сполетя Галина Лукашенко, жената на беларуския президент Александър Лукашенко. Повечето граждани на страната никога не са я виждали. Тя никога не го е съпровождала в чужбина, не се е появявала на приеми и в страната. Съпрузите живеят разделено - той в Минск, тя на село в Рижковичи.

В първите години от управлението на Лукашенко местните опозиционни и чужди журналисти от време на време посещаваха Рижковичи и вземаха интервюта от Галина Родионовна, която с удоволствие им разказваше за живота си в провинцията и как дои кравата си Милка. Това дразнеше Лукашенко и в крайна сметка той забрани на жена си да общува с представителите на печата. (24 часа)

Путин пратил жена си в манастир

Владимир Путин отново се яви сам на празничната коледна служба в петербургската църква, в която е бил кръстен някога. Той избяга от помпозния катедрален храм "Христос спасител" в Москва, където президентът Медведев усърдно и церемониално се кръстеше пред телевизионните камери с жена си Светлана. В малката петербургска черква камери нямаше и отсъствието - за пореден път - на Людмила Путина остана незабелязано за широката публика.

Но руските блогове, станали популярна трибуна за обсъждане на много животрептящи теми, на които в руските медии е наложено строго табу, пламнаха от слухове - нещо съвсем обичайно за страна, в която държавата контролира или дозира информацията, достъпна за широката публика.

Людмила Путина изчезна от полезрението още в края на президентския мандат на съпруга си през 2008 г. Нямаше я при последните му пътувания като държавен глава, включително и в България през януари 2008 г. Тогава Георги и Зорка Първанови поканиха госта си на пиано бар в София и той бе сам...

Още когато това направи впечатление, руският блогър Павел Притула предположи в сайта си, че премиерът е пратил жена си в манастир. Всъщност "скриването" на 54-годишната Путина съвпадна по време със сензацията, поднесена през 2008 г. от в. "Московский кореспондент", че Владимир Путин е напуснал съпругата си и е завъртял любовен роман с 24-годишната тогава Алина Кабаева - бивша световна шампионка по художествена гимнастика, сега депутатка в руската Дума от неговата партия.

Премиерът, разбира се, гневно отрече, главният редактор на вестника (собственост на руския милиардер Александър Лебедев) веднага бе уволнен, а самото издание престана да излиза. "Винаги съм ненавиждал онези, които със своите еротични фантазии си пъхат сополивите носове в работата на другите", отвърна той на въпрос по този повод на руски журналист по време на визита в Италия при своя приятел Берлускони

Въпреки опроверженията на Путин и щаба му обаче тази странна история продължава да избива тук-там и досега. Мълвата е, че Кабаева дори е родила дете от него и че го крие от хорските очи някъде в Швейцария. Може би именно това е дошло в повече на Людмила…

Една от последните публични появи на премиера и съпругата му заедно бе в строго режисиран тв репортаж през октомври 2010 г., когато те бяхапосетени в жилището им от чиновничка във връзка с общоруското преброяване на населението. Тогава по-наблюдателните забелязаха твърде странни неща. И двамата се държаха доста сдържано, без да се докосват на дивана. Особено се наби на очи, че от пръстите на Людмила липсваше венчалният й пръстен.

И отново избуяха слухове в блоговете, че двамата са разведени или поне разделени. Някои даже спекулираха, че това е станало преди доста години, но Путин я водел тук и там като кученце за показ, че има добро семейство. Според други Людмила е заболяла от сериозна болест и се лекува. Трети пък дори твърдяха, че е станала алкохоличка и психическото й състояние е разклатено, намеквайки, че вероятно е изпратена в лудница.

На въпроси на журналисти защо премиершата се появява така рядко, говорител на президента се позова на голямото му натоварване с държавни дела. В това обаче малцина в Русия вярват.

Версията, че тя е намерила душевен покой в манастир, гръмна в блоговете през лятото на 2010 г. и бързо се изпълни с конкретика. Блогер от северния руски град Псков първи съобщи, че Людмила Александровна е била подстригана за монахиня в женския Спасо-Елеазаровски манастир на 25 км северно от града.

Тъй като слухът разбуни духовете в интернет, последва официално опровержение от Руската патриаршия. При по-внимателен анализ на текста му се разбира, че се отрича не самият факт за замонашването на Путина, а по-скоро твърдението в блоговете, че тя се готви да стане игуменка на манастира, тъй като предишната неотдавна е починала. Патриаршията твърди, че тя не може да заеме този пост, защото е "светско лице

В интернет последваха и потвърждения от очевидци, че бившата "първа дама" на Русия е в манастира. Те, разбира се, не разкриват самоличността си, защото това е опасно за тях. На местните хора прави впечатление, че от известно време светата обител се охранява доста строго, че пъдят онези, които желаят да се разходят наоколо.

Освен това манастирът изведнъж получи щедра държавна субсидия от 48 млн. рубли - около 1,5 млн. долара - за капитален ремонт. Сумата е огромна за провинциален обект от такъв ранг. Твърди се, че това е станало по разпореждане на премиера Путин. Сайтът нюзру уточни, че реставрационните работи са под личния контрол на губернатора на Псковска област Андрей Турчак. Според запознати той открито се гласи за голямо повишение - губернатор на Санкт Петербург, родния град на премиера Путин, и шансовете му не били никак малки - отплата за мълчанието…

По-голямата част от субсидията ще отиде за ремонт на манастирския дом за гости, където отсядат височайши посетители. Псковски вестници отбелязват, че сред тях нерядко е била и Людмила Путина, която оставала там по цели седмици. Нейният интерес към религията особено се засилил след 1993 г., когато преживяла тежка автомобилна катастрофа в родния си Калининград, последвана от две сериозни операции от неврохирург. За нейна духовна майка се смята монахинята Людмила, която живее в друг манастир край Псков - Светогорския.

Руснаците очевидно са склонни да вярват на такива слухове и не само заради биещото на очи отсъствие на Людмила Александровна от сцената. Самият Путин с поведението си дава храна на подобни мълви, тъй като неведнъж си е позволявал доста неуважителни публични забележки относно съпругата си. В чуждите медии пък са цитирани нейни откровения за личния им живот, от които става ясно, че той открай време се е държал като домашен тиранин, който третира жена си като семеен придатък и изобщо не зачита мнението й по какъвто и да е въпрос.

В някои немски медии неотдавна попаднаха архивни материали на германското разузнаване, отнасящи се до периода от края на 80-те години, когато Путин е бил агент на КГБ в бившата ГДР. От тях става ясно, че там Людмила Путина се сближила със семейната им преводачка, пред която изливала душата си за бруталните отношения в семейството си.

Преводачката Ленхен обаче била агент на германската разведка и всичко това е документирано. Нейните разкрития уличават полковник Путин в изневери и насилие над жена му

Нещо повече, самата Ленхен (в спомените на Людмила тя фигурира като Леночка) забременяла от него и за да не бъде разкрита, помолила шефовете да я изтеглят в Западен Берлин.

Путин е главен фаворит в президентските избори на 4 март и на чиновниците от неговия щаб им настръхва косата какво може да се случи, ако семейната му сага гръмне в публичното пространство точно в този момент. (24 часа)

Особености на президентското съпружество

Властолюбиви или бунтарки, разточителни или скромни, мразени или обичани, първите дами са жени като всички останали и нищо човешко не им е чуждо. Но спомен за себе си оставят само онези, които са ярки и активни личности.

Според много американски класации Хилари Клинтън е била най-влиятелната първа дама в САЩ. Дотолкова, че под сурдинка я наричаха съпрезидент. Най-голямото й изпитание в тази роля бе устната афера на мъжа й с Моника Люински. Хилари трябваше публично да понесе унижението, че нейният съпруг кръшка със стажантка в Белия дом. Въпреки огромния медиен шум и клюките за отношенията й с Бил Клинтън, който бе на ръба на импичмънта, Хилари опази брака си.

Достойното й поведение по време на скандала не само не я превърна в жертва, а й донесе дивиденти. И тя ги използва, за да направи блестяща кариера първо като сенатор,а днес като държавен секретар. Бе на косъм да стане първата жена президент на САЩ, но загуби от Обама.

На Джаки Кенеди й е било писано да преживее едно от най-шокиращите събития в най-новата история на света - в Далас съпругът й Джон Кенеди бе прострелян смъртоносно до нея и агонизираше в ръцете й. Заговорът за убийството му така и не бе разплетен докрай

Опитът на Джаки да се дистанцира от американския политически живот чрез брак с гръцкия милиардер Аристотел Онасис 5 г. по-късно не й донесе мечтаното спокойствие, а я превърна в най-желана мишена за папараците. Жаклин нямаше политически амбиции. Тя обаче внесе изключителен светски блясък и френска елегантност в Белия дом и преобрази интериора му.

Единствената до момента чернокожа първа дама на САЩ - Мишел Обама, замрази кариерата си на скъп корпоративен адвокат, за да се посвети на мисията си. Тя избра образа на защитничка на здравословния начин на живот и си направи градинка за органични зеленчуци в парка на Белия дом. Поведе и борба срещу затлъстяването на американците и най-вече на децата им. Скандална книга за живота на първата двойка, излязла в началото на 2012 г., твърди обаче, че Мишел нарича живота си в Белия дом “ад”, а отношенията със съветниците на съпруга й са твърде напрегнати.

“Странна птица” сред американските президентши е Елинор Рузвелт. Съпругата на Франклин Рузвелт става известна като защитничка на човешките права и феминистка. Тя първа започва да дава редовни пресконференции (общо 348 през 12-те години в Белия дом), води всекидневна рубрика във вестник, както и седмично радиопредаване.

През 1933 г., когато Рузвелт става президент, Елинор се сближава много с журналистката Лорена Хикок, която е описвала кампанията. Откак бе разкрита страстната кореспонденция между двете жени, се спори била ли е, или не е била лесбийка първата дама. Факт е, че при последния мандат на Рузвелт Хикок се нанася за 4 г. в Белия дом.

Бети Труман пък е известна с това, че не даде нито едно интервю като съпруга на президент. Пат Никсън първа обу панталон на официално събитие. Бети Форд създаде център за лечение на алкохолици и наркомани. Барбара Буш пък бе първа дама, а после и майка на президент.Снаха й Лора Буш се записа в историята като единствената първа дама на САЩ, родила близнаци

В Латинска Америка, където династиите в политиката са нещо обичайно, първите дами впоследствие ги тегли да станат и те държавни глави. Така направи аржентинката Кристина Киршнер, която от президентша се превърна в президент. В по-далечното минало третата съпруга на Хуан Перон - Исабела Мартинес де Перон, става първата жена президент в света след неговата смърт. Втората му съпруга - Ева Перон, известна като Евита и любимка на масите, пък се превръща в най-влиятелната жена в историята на страната.

Гватемала миналата година бе шокирана от решението за развод на президентската двойка Алваро Колом и Сандар Торес. Но медиите заподозряха раздяла по сметка, тъй като Колом няма право да се кандидатира за нов мандат, а Торес - да участва в изборите, ако е първа дама. Разводът трябваше да разчисти пътя на Сандар към най-високия пост, но съдът отхвърли кандидатурата й.

Когато почине съпругата на държавния глава, обикновено негова първа дама става дъщеря му и тя го придружава на визити в чужбина. А какво става, когато президентът няма ни жена, ни деца? Такъв е случаят с боливийския държавен глава Ево Моралес, чията първа дама е сестра му.

Има и президентши, чието облекло става техен запазен знак. Такава бе Имелда Маркос, вдовицата на филипинския диктатор Фердинанд Маркос, която е още по-бивша Мис Свят. Когато революцията прогони съпруга й в изгнание, златото на Филипините изчезна, но в президентския дворец в Манила останаха хилядите чифтове обувки, сутиените и бижутата на Имелда, превърнали се в символ на корупцията в ерата на Маркос.

Със забрадката, която си слага на всички официални посещения, ще бъде запомнена съпругата на сегашния турски държавен глава Абдулах Гюл - Хайруниса. Нейното упорство да я виждат винаги забрадена бе явно предизвикателство към забраната от 80-те години за носене на забрадка в турските университети. На обвинението, че така прокарва пътя на ислямизма в Турция, тя отвърна веднъж: “Кърпата покрива главата ми, а не мозъка

Граса Машел пък е единствената в света първа дама на две различни страни - Мозамбик и Южна Африка. След като стана вдовица на Самора Машел, тя се омъжи за Нелсън Мандела. В момента Южна Африка има не една, а цели три първи дами. Причината е, че настоящият президент Джейкъб Зума е сред най-известните последователи на полигамията.

Йованка, жената на югославския лидер Йосип Броз Тито, бе обвинена в предателство от съпруга си и поставена под домашен арест. До смъртта му тя нямаше право да излиза на улицата. Причината е, че без да знае за намеренията им, през 1977 г. тя отива на среща със сръбски генерали, които готвели свалянето на Тито.

Участта на друга първа дама на Балканите е още по-тежка - Елена Чаушеску бе екзекутирана заедно със съпруга си Николае само три дни след като побягнаха от Букурещ по време на бунтовната румънска Коледа през 1989 г.

МАРИЯ НЕЗНАКОМОВА

Сесилия Саркози избяга от Елисейския дворец, Даниел Митеран не живя в него

Даниел Митеран е най-опаката от френските първи дами. Участничка в съпротивата, тя запазва дух на борец и след влизането си в Елисейския дворец, където, впрочем, отказва да се премести да живее. “Не съм част от обзавеждането”, казва тя.

По-лява от мъжа си, а понякога дори крайна, Даниел често изправя на нокти не само протокола, но и френската дипломация. Така се случва например с позициите й за иракските кюрди, партизаните в Салвадор или мексиканските сапатисти. Или когато през 1995 г. се хвърля да прегръща Кастро. Тя е първата френска дама, която си позволява да изрази позиции по вътрешни въпроси, като критикува правителството на Ширак през 1986 г.

Покойната вече Даниел Митеран странеше от светските събития, обличаше се семпло и отказваше кариерата на мъжа й да промени убежденията и начина й на живот.

Една година преди края на мандата на Митеран Франция откри, че той има извънбрачна дъщеря, родена 20 г. по-рано. На погребението на президента Даниел застана редом до незаконната съпруга, за да го изпратят заедно в последния му път.

Доколкото е възможно, във Франция винаги е имало обществен договор за дискретност около личния живот на президентите. Но Никола Саркози скъса този договор, като тръгна да се развежда и жени насред мандата си, което се случваше за първи път. Впрочем, втората му съпруга Сесилия Саркози веднъж го напусна, преди той да заеме най-високия пост в държавата, заради връзката си с Ришар Атиа. Поне за пред публика обаче двойката изглеждаше влюбена по време на президентската кампания през 2007 г. Сесилия изигра важна роля за победата на съпруга си, като бе неотклонно до него. На никого обаче не убягна фактът, че тя не отидеда гласува на втория кръг.

С типичната си откровеност жената, в чиито жили тече и малко циганска кръв, заяви в интервю, че не се вижда като първа дама, защото не се побирам в матрицата”

Не й се и наложи да бъде дълго в тази роля.

Сесилия има и съществен български епизод в биографията си. Именно тя взе президентския самолет на съпруга си и отиде в Либия, за да доведе в България осъдените на смърт български медици. Малко след това тя заряза Никола повторно.

За разлика от Сесилия новата мадам Саркози - Карла Бруни, умира да е първа дама. Двамата с президента не пропускат повод да демонстрират нежните си чувства, държат се за ръка и си мятат влюбени погледи. Бившата манекенка, чиито голи снимки от миналото вдигнаха голям шум, не заряза кариерата си на певица, но да краси съпруга си, се превърна в неин приоритет. В момента тя малко се е оттеглила, за да се посвети на отглеждането на новородената им дъщеря. (24 часа




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gandolfini
Категория: Политика
Прочетен: 506938
Постинги: 246
Коментари: 819
Гласове: 1599
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930