Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2012 10:02 - Още една гореща точка за която рядко някой пише.
Автор: gandolfini Категория: Политика   
Прочетен: 1160 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Китай на бунт срещу Япония  
image
 Снимка: БТА
 
Продължават антияпонските протести в Китай, на фона на обострената ситуация относно спорните острови Сенкаку, пише Интерфакс. През почивните дни в 85 китайски града противници на национализацията на островите Сенкаку са хвърляли камъни срещу сградите на японското посолство и са разграбвали японски супермаркети. Японските училища в Китай също прекратиха работа, а много семейства от страната на изгряващото слънце напускат масово страната.

Най-ожесточените сблъсъци са в южния град Шънчжън, близо до Хонконг, където полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне хилядите демонстранти, окупирали улиците на града.

Протестите са насочени основно към японските дипломатически мисии в страната, но мишена стават и магазини, ресторанти, и автокъщи. От Тойота и Хонда съобщават, че палежи са повредили техни магазини в град Кингдао. Японската компания Панасоник обяви, че един от нейните заводи е бил саботиран от китайските работници и ще остане затворен до 18 септември. На този ден в Китай се отбелязва годишнина от японската окупация на част от страната през 1931 г., пише Ройтерс.

Китай е най-големият търговски партньор на Япония, а за Пекин, Япония е на трето място. Всяко напрежение и разваляне на бизнес връзките между Пекин и Токио би било лошо и за двете икономики.

Протестите започнаха на 15 септември, като японския посланик в Китай Уитиро Нава призова китайските власти да предприемат разумни стъпки, за да се осигури безопасността на японските граждани и фирми, опериращи в страната.

С подобно искане адресирано към Пекин се обърна и премиерът на Япония Йошихико Нода, който прикани Китай да осигури безопасността на японските граждани и фирми в страната, в условията на продължаващите протести срещу национализацията на Сенкаку от Япония.

Междувременно, от китайския морски флот заявиха, че патрулирането на корабите около спорните острови е трябвало да демонстрира тяхната принадлежност към Китай и да обезпечи морските интереси на страната.

Миналата седмица японското правителство реши да купи три спорни острова в Източнокитайско море от техни частни японски собственици. Това предизвика крайно негативна реакция в Китай. Пекин изпрати шест свои кораба да патрулират около спорните острови.

На 16 септември, министърът на отбраната на САЩ Лион Панета изрази опасения, че териториалните спорове в Азиатско-тихоокеанския регион може да доведат до провокации и насилие, в което да бъдат въвлечени още държави. Панета заяви, че ще призове за мирно решаване на проблемите, по-конкретно между Токио и Пекин.

Съединените щати няма да вземат позиция в японско-китайския спор за група острови в Източнокитайско море, потвърди шефът на Пентагона, който вече пристигна в Япония.
Японският външен министър Коичиро Гемба заяви след разговорите си с Панета, че Вашингтон и Токио имат двустранно споразумение за безопасност, което обхваща и оспорваните острови.
image   Снимка: АФП Китайски риболовни кораби са достигнали групата острови Дяоюйдао/Сенкаку 18 септември 2012 | 05:04 | Агенция "Фокус" Начало / Свят Пекин. . Китайски риболовни кораби са достигнали групата острови Дяоюйдао/Сенкаку, съобщава РИА Новости.
По данни на бреговата охрана китайски кораб се е приближил на 24 морски мили към един от островите.
Около хиляда китайски риболовни хораба са се отправили към групата острови под предтекст, че следват рибен пасаж.
Китайското правителство е заявило, че ще направи всичко възможно за да осигури безопасността на своите граждани.
Япония заявява, че ще предприеме необходимите мерки, ако китайски кораб навлезе в японски териториални води.
  © 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. injir - Нали са Японски островите? Не ра...
18.09.2012 10:43
Нали са Японски островите? Не разбирам за какво са бунтовете.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gandolfini
Категория: Политика
Прочетен: 505446
Постинги: 246
Коментари: 819
Гласове: 1599
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031