Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 22:24 - Какви храни пробутват на децата и на нас?
Автор: gandolfini Категория: Политика   
Прочетен: 1929 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Oбщество Какви храни пробутват на децата?

В храната на децата ни има твърде много мазнини, сол и захар. Тази констатация не е нова. Новото е, че покрай футболното първенство нездравословните храни се популяризират още повече: чрез реклами, атакуващи най-малките.

"Много от препоръчваните на феновете храни са истински калорийни бомби", заяви в Бундестага председателката на фракцията на германските Зелени Бербел Хьон. От партията настояват да се спрат рекламите, насочени към деца под 12-годишна възраст.

В рамките на специално проучване са били изследвани продуктите, чиято реклама залага на еуфорията покрай Европейското първенство по футбол. Изследването е установило, че половината от проверените храни съдържат по повече от 500 калории на 100 грама. Експертите подлагат на критика обстоятелството, че опаковките, разкрасени с футболни мотиви, са насочени директно към децата. Производителите се опитват да "обвържат" клиентите с продукта си и чрез различни акции за трупане на точки, събиране на карти с футболни мотиви и прочие.

Хамбургерът е по-доходоносен от ябълката

Една от най-порочните практики е съдържанията на храните да се изписват с дребни букви, които не всеки може да прочете, респективно - да разбере какво има в съответния продукт. Защитниците на потребителите отдавна критикуват рекламирането на съдържащи много захар и мазнини стоки като "здравословни". В началото на годината организацията "Foodwatch" подложи на проверка 1 500 предназначени за деца храни. Изследването е установило, че с тези храни балансираното хранене е на практика невъзможно.

Причината за всичко това е елементарна, отбелязват от "Foodwatch" - с продажбата на плодове и зеленчуци няма как да се спечели много, докато при хамбургерите, чипса и безалкохолните напитки нещата стоят по-различно. С други думи: не се рентира да предлагаш здравословни продукти. Защото ако при продажбата на плодове и зеленчуци маржът е по-малко от 5 процента, при нездравословните храни той може да надхвърли и 15 на сто.

 

image

Прекалено много захар, прекалено много сол, прекалено много мазнини

 

Тези обстоятелства карат все повече експерти да се присъединят към апелите, отправяни от организациите за защита на потребителите - за точен индикатор на съдържащите се в съответния продукт вещества, под формата на светофар. Става дума за просто и разбираемо указание - зеленият светофар означава, че храната е подходяща за деца, а червеният предупреждава за съдържанието на нездравословни вещества. Всеки знае, че прекомерната употреба на сол е непрепоръчителна най-вече за децата. Което означава, че чипсът например тутакси би се сдобил с червен светофар.

Спекулирането с идолите

При захарта, солта и мазнините решаваща е дозата. Точно в това отношение потребителите биват заблуждавани, особено по време на футболното първенство - чрез използването на известни лица за рекламата.

Привличането на младежки идоли за реклама е напълно обяснимо от икономическа гледна точка. Но като се има предвид, че половината германци страдат от наднормено тегло, клиповете с футболни звезди, представящи прекалено сладки или прекалено солени храни, са при всички положения спорни. Неуместно е спортисти, които са пример за тренирано тяло, да рекламират стоки, които са неподходящи за децата.

Автор: Г. Биркенщок, Б. Михайлова; Редактор: Д. Попова-Витцел




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. unknown1 - Прекалено много ГМО, което не е р...
19.06.2012 22:50
Прекалено много ГМО,което не е разрешавано!
Съвсем скоро купих пиле,което имаше само форма на пиле,но с вкус на СВИНСКО!Дали не са му сложили свински гени,за да се угоява по-бързо?Пилето беше от МОНТАНА или това пишеше на опаковката.
цитирай
2. gandolfini - Отиди в най близкото село,купи си една свободна кокошка ...
19.06.2012 23:09
unknown1 написа:
Прекалено много ГМО,което не е разрешавано!
Съвсем скоро купих пиле,което имаше само форма на пиле,но с вкус на СВИНСКО!Дали не са му сложили свински гени,за да се угоява по-бързо?Пилето беше от МОНТАНА или това пишеше на опаковката.

и си хапни нещо естествено...Не вярвам на здравословно хранене,хубаво си е и мазничкото ,хубаво си е и сладичкото,но когато си е естествено.
цитирай
3. tit - нищо не може да се направи.
19.06.2012 23:18
здравословният начин на живот е мит за наивници!
Поне за нашата действителност!:)
цитирай
4. gandolfini - Напълно съгласен....
19.06.2012 23:23
tit написа:
здравословният начин на живот е мит за наивници!
Поне за нашата действителност!:)

цитирай
5. анонимен - Да, не е лоша идеята
20.06.2012 11:09
за здравословно хранене, но... ако се предлага здравословна храна! Здравословни ли са доматите с вкус на тикви и добър търговски вид, но твърди и безвкусни, т.е. пълни с химикали? Същото се отнася и за всички видове зеленчуци, които са торени с безброй видове торове. Здравословно ли са киселото и прясното мляко, сиренето и останалите видове млечни продукти, в които естественото мляко е около 18-20%? Да не изброявам повече, че няма да стигне и една страница.
По-лошото е, че дори и по-високата цена на продуктите не е гаранция за качество. Какво стана със стандарта "Стара планина"? Същите боклуци, само че с по-висока цена!
Всичко опира до печалбата, а здравословното хранене е непостижимо в България, освен ако човек сам не си отглежда продукцията. За съжаление малко хора имат такава възможност, а причините за това също са много.
Е, който е наивник, нека да си мисли, че се храни здравословно.
цитирай
6. unknown1 - здравословният начин на живот е мит ...
20.06.2012 13:33
tit написа:
здравословният начин на живот е мит за наивници!
Поне за нашата действителност!:)

Най-лошото е,че Тит е права.Няма нищо,ако не здарвословно,то поне да не е вредно.Днес чета домати,произход Испания!Естествено,че ние нямаме домати в България,които са нормално напомпани по половин килограм!!!Там сигурно са сложили ген от дини!Резил!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gandolfini
Категория: Политика
Прочетен: 506793
Постинги: 246
Коментари: 819
Гласове: 1599
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930