Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2011 16:52 - ОТРОВАТА И КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ НЕЯ,ИНТЕРЕСНА СТАТИЯ ОТ СПИСАНИЕ ГЕОПОЛИТИКА
Автор: gandolfini Категория: Политика   
Прочетен: 4144 Коментари: 9 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 52-та сесия на Комисията на ООН по наркотиците, провела се през март 2010 във Виена, представителите на Русия предложиха в заключителните и документи да бъде отделено специално място на проблемите с наркопроизводството в Афганистан. Тази инициатива обаче се сблъска с откровено негативната реакция на делегациите на САЩ и някои държави от ЕС и беше блокирана. Впрочем, през последните години руските специални служби редовно предоставят на американските си колеги разузнавателни данни за нарколабораториите, големите складове с наркотици и основните маршрути на транзита на опиум и хероин от Афганистан към Русия и Европа. Реакция на американските и британските служби, както и на афганистанските власти все още няма. Което поставя редица въпроси, включително, дали наркотрафикът не се използва като (гео)политически инструмент в конкурентната борба между големите държави на планетата. Между другото, на тази тема са посветени немалко страници и в появилата се наскоро „Наркономика”.

В условията не непрекъсната война и очевидната неспособност на правителството в Кабул да контролира територията на страната, средствата, отделяни от международните организации за заместване на маковите насаждения с други селскостопански култури, се изразходват за съвършено противоположни цели. Така, през 2004 правителството на Хамид Карзаи предложи на афганистанските селяни 1 250 долара за унищожаването на един хектар макови насаждения, при положение, че изкупвачите на суровина за нарколабораториите им предлагат средно по 16 000 долара за добития от един хектар мак (а да не забравяме, че реколтите в Афганистан се събират по два-три пъти годишно).

На свой ред, американските военни, кой знае защо, предпочитат да действат по-активно срещу наркотрафика в южната част на Афганистан, т.е. в онези райони на страната, където постоянните бойни действия не позволяват разгръщането на мащабно наркопроизводство. В същото време, в северните зони, американските компании изградиха през последните години немалко пътища и мостове, свързващи Афганистан с Таджикистан, а оттам, през Узбекистан, Киргизстан и Азербайджан – с Русия. По тези пътища, наред с всичко останало вървят и керваните с наркотици към територията на Руската Федерация и Европа (т.нар. „северен маршрут” на наркотрафика, който напоследък се очертава като основен).

Междувременно, на запад, Иран съумя да създаде плътна преграда пред наркотрафика от Афганистан. Тук минава една от най-стриктно охраняваните граници в света – верига от укрепления с петметрови преградни ровове, стени и наблюдателни кули, разположени на всеки 300 метра, допълнени от изключително мощно иранско военно присъствие (до 60% от сухопътните сили на Иран са разположени именно по тази отбранителна линия).

Както е известно, мониторингът на ситуацията с наркотиците в Афганистан се осъществява от Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), но информацията, която тя изнася за площта на маковите полети и обема на производството на наркотици в страната поражда сериозни съмнения сред експертите. Мнозина от тях смятат, че данните на UNODC систематично се занижават. Така, ако според UNODC обемите на хероиновия трафик по „северния маршрут” (т.е. през територията на Русия) са не повече от 15% от целия, руските специални служби твърдят, че „през последните години тези обеми рязко са нараснали и в момента са поне 35% от целия наркотрафик от Афганистан”.

При това, нелегалният трафик на афганистански наркотици по „северния маршрут” се осъществява с всички видове транспорт: 70% с автомобилен, 20% - с железопътен и 10% - с въздушен транспорт. Значителна част от контрабандата се реализира под формата на доставки на селскостопанска продукция, като наркотрафикът се улеснява от това, че митническите служби на Казахстан например не извършват детайлна проверка на автомобилите, идващи от Азия.

Неслучайно известният американски експерт по Афганистан Ендрю Тъли, директно говори за „хероиновия натиск”, който Афганистан осъществява върху Иран и Русия. Впрочем, данните на руската статистика потвърждават това. Така, през последните години общият брой на регистрираните в Русия тежки и особено тежки престъпления, свързани с нелегалния наркотрафик, непрекъснато нараства. През 2008 например на различни гранични пункове са били задържани 212 наркотрафиканти, а само руските служби за борба с наркотиците са задържали 753 чуждестранни граждани, опитващи се да пласират големи количества наркотици в страната. Впрочем, само за първите три месеца на 2009, броят на задържаните на границата наркотрафиканти е достигнал 100 души (предимно граждани на централноазиатски държави).

Междувременно, в края на 2009, беше закрита Агенцията за контрол на наркотиците в Киргизстан, като функциите и преминаха към министерствата на вътрешните работи и здравеопазването. Повечето експерти по наркотрафика от региона разкритикуваха остро това решение, посочвайки, че „Киргизстан отдавна се е превърнал в гигантска перачница на криминални капитали от целия свят, включително пари на наркобароните”.

На свой ред, Казахстан, който нерядко се рекламира като „преден пост” в борбата с наркотрафика от Афганистан към Русия и Европа, очевидно не се справя с тази роля. Липсата на сериозен контрол на влизащите в тази страна чуждестранни граждани (или лица без гражданство), както и огромната дължина (7,6 хил. км) на казахстанско-руската граница и недостига на необходимите технически средства позволява почти безпрепятствения внос на афганистанските наркотици в Русия (и оттам в Европа

На този фон трудно може да се спори с онези западноевропейски и американски анализатори, твърдящи, че „борбата с производството на афганистанските наркотици, което носи колосални печалби, по принцип, не е изгодна за САЩ”. Да не забравяме например, че наркопроизводството и наркотрафикът осигуряват значителни приходи на много компании, които директно обслужват силите на коалицията в Афганистан. Както е известно, за производството на хероин са необходими огромно количество оцетна киселина, ацетон и солна киселина, които не се произвеждат в Афганистан, но очевидно се внасят и то в индустриални количества. Което е по силите само на големите чуждестранни компании, работещи в страната. Неслучайно, наскоро командването на германския контингент от силите на международната коалиция започна разследване срещу дюселдорфската компания Ecolog (която официално е ангажирана с почистване и други услуги за силите на ISAF), подозирайки я в контрабанда на наркотици. Това, разбира се, провокира сериозен скандал в самата Германия.

Най-важното обаче е, че днес в Афганистан съществуват почти идеални условия за пренасочването на основният поток на наркотрафика към „северния маршрут”, т.е. към Русия. Въпросът, защо нещата се развиват в тази посока и за кого е изгодно това, има достатъчно ясен отговор и той е свързан именно с превръщането на наркотрафика в геополитически инструмент в битката за надмощие между големите сили както в региона на Централна Азия, така и в глобален мащаб.





Гласувай:
6


Вълнообразно


1. gandolfini - всеки може да си направи изводите кой печели...
21.12.2011 16:57
и за кого се бият там нашите момчета,ако някой не е разбрал,пишете в гугъл,опиумни войни и можете да прочетете интересни факти,а относно хероина и всеки наркотик се моля Бог да пази младите хора на България,понеже това е чума ,която отнема не само живота но и душата.
цитирай
2. анонимен - Откак американците отидоха в Аф...
21.12.2011 18:36
Откак американците отидоха в Афганистан, да "спрат" производството на опиум, количеството му е нараснало шест пъти.

(Моля те, маркирай и увеличи големината на шрифта. Не се чете тоя дребен шрифт)
цитирай
3. sparotok - :)
21.12.2011 18:37
Щях да те съветвам да прочетеш за опиумните войни на Британската империя, но ти сам даваш този съвет на читателите, хубаво:)

Банкерите, които държат в джоба си не малко правителства нямат сметка наркотрафика да бъде спрян. Кой мислиш, че пере парите на наркобароните...и срещу каква тарифа. Това е бизнес за милиарди, много милиарди:)
цитирай
4. blagovestie - Куш, за да ти се увеличи шрифта,
21.12.2011 18:58
задържаш бутон Ctrl от клавиатурата и местиш скрола на мишката напред :))

Гандолфини, статията си я бива, дано повече хора се събудят или поне не заспиват.

ПП: Между другото по ник-а ти реших, че си жена. От "Властелинът на пръстените" ли идва :))
цитирай
5. gandolfini - Интересното е ....
21.12.2011 19:14
sparotok написа:
Щях да те съветвам да прочетеш за опиумните войни на Британската империя, но ти сам даваш този съвет на читателите, хубаво:)

Банкерите, които държат в джоба си не малко правителства нямат сметка наркотрафика да бъде спрян. Кой мислиш, че пере парите на наркобароните...и срещу каква тарифа. Това е бизнес за милиарди, много милиарди:)

после за какво отиват парите....
цитирай
6. gandolfini - Благодаря и аз за съвета ,как да увеличим шрифта
21.12.2011 19:21
blagovestie написа:
задържаш бутон Ctrl от клавиатурата и местиш скрола на мишката напред :))

Гандолфини, статията си я бива, дано повече хора се събудят или поне не заспиват.

ПП: Между другото по ник-а ти реших, че си жена. От "Властелинът на пръстените" ли идва :))

а за ника,Гандолфини е фамилията на един американски артист,известен от сериала семейство Сопрано.
цитирай
7. gandolfini - Куш,така го маркирах,иначе ще ти цитирам нещо ...
21.12.2011 19:23
kushel написа:
Откак американците отидоха в Афганистан, да "спрат" производството на опиум, количеството му е нараснало шест пъти.

(Моля те, маркирай и увеличи големината на шрифта. Не се чете тоя дребен шрифт)

което апостол Павел казва на Тимотей ,,любовта към парите ,е коренът на всяко зло,,
Поздрави и успех..
цитирай
8. анонимен - Не може ли без апостол Павел?! :)))
21.12.2011 19:38
Не може ли без апостол Павел?! :)))
цитирай
9. gandolfini - Няма как ,той го е казал...
21.12.2011 19:42
kushel написа:
Не може ли без апостол Павел?! :)))

знам ти мнението за християнството,но това си е твое убеждение.
Поздрави и успех.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gandolfini
Категория: Политика
Прочетен: 506778
Постинги: 246
Коментари: 819
Гласове: 1599
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930