Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 22:49 - България-страна на Пепеляшките-статия на DW.
Автор: gandolfini Категория: Политика   
Прочетен: 1834 Коментари: 6 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България - страна на Пепеляшките   image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Българският слугински гурбет Хиляди отрудени българки, които в родината си тънат в немотия, загърбват дом и семейство и тръгват на гурбет в чужбина. Там те стават слугини, модерни Пепеляшки. Само дето тяхната приказка надали ще е с щастлив край.  

 

Десетгодишно момиче пое грижите за четирите си братчета, сестрички и племенници, след като майките на децата заминали в чужбина”, съобщи тези дни пресата. Каква е цената на българския слугински гурбет, пита в коментара си Георги Папакочев:

Знаете ли коя е голямата мечта на много български пенсионерки днес? Да посрещнат децата и внуците за празниците? А може би сами да им погостуват? Уви, нито едното, нито другото. Вместо това от мизерните си пенсийки те кътат пари за пътуване. С автобус или влак, за по-евтино разбира се, до някой град в Европа, а може и по-далеч. Там, където се търсят гледачки на възрастни и болни, бавачки, готвачки, слугини, чистачки. Казано иначе, помощнички за тежка къщна работа.

С припечеленото те могат да нахранят възрастния или болен съпруг в родината, да помогнат на деца и внуци, да облекчат малко семейната мизерия. Говори се, че в Пещера слугинският гурбет бил вече толкова разпространен, че в градчето нямало кой една домашна баница да завърти по празниците.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Слугуват, за да не мизерстват

Искат да помогнат - и затова жертват себе си

Немотията и кризата са принудили тези отрудени женици, които родината е „възнаградила” с унизително ниски пенсии за цял живот работа, да продължават да се трудят въпреки натрупаната умора на годините, въпреки болежките, в чужда среда и сред непознати хора. И с постоянния страх дали ще доживеят да се върнат в къщи.

В слугинския гурбет участват всъщност не само пенсионерки, а българки на всякаква възраст. Най-често без да знаят чужд език и дори къде точно отиват, те оставят зад себе си съпруг, деца и близки, защото не искат да ги гледат как ровят в кофите за боклук. Искат да помогнат да се сложи нещо на масата, да се платят сметките, децата и внуците да имат топла дрешка.

От Гърция, Испания, Германия, Италия и Великобритания – страните, в които българите най-много търсят работа, за деветте месеца на тази година гурбетчиите са изпратили в родината си почти 600 милиона евро. А това е сума, която чувствително надвишава преките годишни чуждестранни инвестиции в сиромашката европейска държавица.

Според Красен Станчев от Института за пазарна икономика, българските гурбетчии са съществена част не само от икономиката на родината си, но и от икономиките на държавите, в които работят. Богатите страни също печелят от тези работници, тъй като най-често те запълват свободните непривлекателни празнини в трудовия пазар, към които местните граждани обикновено не проявяват интерес.

Великото коледно преселение на гурбетчиите

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Кой да омеси питата?

В проучване на Института за икономически изследвания към БАН се констатира, че само през тази година хората, които желаят да се изселят от България в търсене на по-добър живот, са се увеличили тройно. Независимо от кризата и трудното намиране на работа, образованите и квалифицирани млади българи предпочитат Англия и Германия, където са готови да работят всичко и при всякакви условия. Те просто са се простили с илюзиите си за родината и не се притесняват открито да декларират: „Не искам повече да живея в България”.

След седмица започва голямото коледно преселение на гурбетчиите. Летища, магистрали, автогари ще загъмжат от онези, които цяла година са мечтали да се приберат у дома и да посрещнат тихата и свята нощ със своите близки и роднини. Край трапезата, където по традиция мама би трябвало да е сложила дъхавата питка и любимите гозби. Би трябвало, ако е успяла да се откъсне за кратко от гурбета. А на прислугата това рядко се разрешава. Дори за празниците.

 

Автор: Г. Папакочев, Редактор: А. Андреев






Гласувай:
4


Вълнообразно


1. dedenze - Има грешка не на Пепеляшките по скоро на робините !
15.12.2011 00:02
Защото при Пепеляшките има т.н. хепи енд, а за робините шансовете са нищожни.
цитирай
2. gandolfini - Съгласен съм с теб....
15.12.2011 11:11
dedenze написа:
Защото при Пепеляшките има т.н. хепи енд, а за робините шансовете са нищожни.

но реших дословно да постна статията ,без мои корекции и лично мнение.
Поздрави и успех.
цитирай
3. zaw12929 - Улучвате в десятката, но. . . без...
15.12.2011 13:55
Улучвате в десятката, но... безсилието на управниците да се справят е налице и имат и добър повод да се оправдават- кризата
цитирай
4. gandolfini - кризата е само блъф....
15.12.2011 14:02
zaw12929 написа:
Улучвате в десятката, но... безсилието на управниците да се справят е налице и имат и добър повод да се оправдават- кризата

точно за това което ,каза да се оправдаят,когато вземат на хората спестяванията,земята ,но най-вече достойнството ,няма срамни професии,но срамна за мен в днешно време е да си политикгъзолизец,без мнение,без да защитаваш интереса на народа си ,а да си се продал ,за жълти стотинки,и да работиш за антибългарски интереси,а антибългарски интереси са това да даваш безценица всичко на ужким чужди инвеститори,да даваш суровини и ресурси на чужди уж инвеститори,ако това е истина за тия 100 тона злато дето откриха,нима не може държавно дружество да ги изкара,и печалбата да иде примерно да си платим външния дълг,и да не даваме всяка година лихви,дето иначе ще идат за образование,медицина,транспорт.
цитирай
5. rakurs - канадската фирма
15.12.2011 14:53
била направила търговско откритие кето и дава право на лицензия за експлоатация на златното находище.Колко ли трудно са открили старите мини и по телефона да попитат ще ги насочат.
цитирай
6. анонимен - така си е
19.12.2011 14:09
Всеки един богаташ, независимо от националната му принадлежност може да построи и плати всичко в името на близките си. Тадж Махал е построен за дама от нейния любим, дори този жест бледнее пред нашата реалност. Семейства всеки ден се разпадат заради саможертвата на някои от родителите. Мъжете оставят своите съпруги за да изкарват пари за семейството си ( като са наясно, че друг ще тъпче жените им ), и майките напуската страната оставяйки мъжете си да се пропиват и депресират, само и само за децата да има и да не са лишени. До къде стигаме ? Живял съм в чужбина не само на нашия континент. Качествени сме като народ, заедно с унгарците и иранците например. (примрер са защото въпреки големия им потенциал, не са добре устроени предвид системите под които са управлявани и социалната стагнация там - каквато е и при нас всъщност )
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gandolfini
Категория: Политика
Прочетен: 506347
Постинги: 246
Коментари: 819
Гласове: 1599
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930