Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2011 22:45 - Чудовището Брюксел се грижи за нас
Автор: gandolfini Категория: Политика   
Прочетен: 1897 Коментари: 8 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Понеделник, 14 Ноември 2011г. Автор: DW       Армия от анонимни бюрократи определя коя форма на краставиците е правилна и какъв цвят трябва да бъде лукът 

Той винаги се грижи за нас - за нашето здраве, нашите обноски, нашия морал и вида на краставиците, които ядем. Познахте ли го? Това е Брюксел! И той в никакъв случай не очаква, че ние сами знаем какво е добре за нас...
Ханс Магнус Енценсбергер е един от най-известните германски автори и интелектуалци. В последната си книга с изразителното заглавие "Нежното чудовище Брюксел или обезправяването на Европа" той подлага на умна и разбираема за всички критика европейските институции, политика и бюрокрация.
ЕС може да се похвали с една форма на господство, за която няма исторически примери. Нейната оригиналност, която Енценсбергер свежда до формулата "ненасилствено опекунство", се състои в това, че съюзът действа почти безшумно, винаги "безмилостно добронамерен", загрижен за нашето здраве, нашите обноски, нашия морал и вида на краставиците, които ядем. "Брюксел в никакъв случай не очаква, че ние сами знаем какво е добре за нас - ние сме твърде безпомощни, едва ли не малолетни. Затова трябва да бъдем основно обгрижвани и превъзпитавани", пише Енценсбергер. Европейската лавина от абсурди може да започне с искането на Европейската комисия цигарите, както навремето порнографските списания и презервативите, да се продават под тезгяха, за да бъдат опазени морално застрашените европейци от самите себе си. Това напомня на Енценсбергер за времето на абсолютизма, за сексуалните неврози на църквата и за дефицитните стоки в покойната ГДР. Еврокомисията обаче не била помислила още за пълна забрана на стрелковото оръжие и на мотоциклетите, които както знаем също повишават смъртността. "В това отношение комисарите следват примера на САЩ, където човек може да си купи автомат на всеки ъгъл, но не и да запали цигара", пише германският интелектуалец.
На европейския фронт са хвърлени между 15 000 до 40 000 чиновници в Брюксел, Страсбург и Люксембург. Те работят в безброй служби, комисии и институти, съкращенията на чиито названия могат да отвъртят главата на неведомия европеец - FAC, JHA, COMP, ENVI, CAP, GAC, EAC, RTD, TAXUD, ECFIN, ECHO и много други. При това Енценсбергер не забравя да изтъкне преимуществата, които имаме благодарение на ЕС, като отворените граници, търговските облекчения и общата валута. И най-важното, "един цял човешки живот без война -  аномалия, с която Европа може само да се гордее." 
Но лавината от абсурди застрашава постиженията. Например въвеждането на нови, общоевропейски банкови номера (27- до 32-цифрови), така че 414-те хиляди граждани на Малта ще имат на разположение общо 3100000000000000000000000000000 (3.1 на 30-та степен) различни банкови номера, които ще бъдат прецизирани чрез други 10000000000 (10 милиарда) пин-номера.
А вие какъв лук купувате? Защото всички знаем за легендарната разпоредба, постановяваща правилната форма на краставиците. Но знаете ли, че съществува и указ № 2396/2001, който постановява, че "при зеления лук и праза от I  качество най-малко една трета от цялата дължина или половината от обвитата част трябва да бъде с бял до зеленикаво-бял цвят" - освен ако не става дума за ранен праз или ранен зелен лук, когато "бялата или зеленикаво-бялата част трябва да съставлява най-малко една четвърт от цялата дължина или една трета от обвитата част".
Освен "склонността на ЕК да се меси в ежедневието на гражданите", Енценсбергер съзира и един опасен принципен проблем. Още от дните на Монтанския съюз Брюксел следва проекта за икономическа интеграция, без да се съобразява с икономическите, териториалните, етническите и културните различия между страните-членки.
"Това е една слепота към историята, която никакви речи и проповеди не са в състояние да прикрият", предупреждава писателят.
Накрая Енценсбергер обобщава с помощта на теорията на системите, която гласи: "Всеки опит за намаляване на сложността неизбежно произвежда нови сложности, чиито разходи са толкова високи, че могат да застрашат съществуването на системата." Казано безмилостно, но ясно.



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. demonwind - Напомни ми
13.11.2011 23:10
утре да ти разкажа за една директива за "хуманно" умъртвяване на животни за ядене... Освен ако не си прекалено чувствителен. Аз нямах избор, трябваше да я преведа ;)))

Поздрави!
цитирай
2. gandolfini - утре да ти разкажа за една директива ...
13.11.2011 23:15
demonwind написа:
утре да ти разкажа за една директива за "хуманно" умъртвяване на животни за ядене... Освен ако не си прекалено чувствителен. Аз нямах избор, трябваше да я преведа ;)))

Поздрави!

ще чакам с нетърпение да прочета.успех ,просто трябва да има повече информация кой и какво стои зад ЕС.
цитирай
3. анонимен - Хората казваха за него „той е ИСТ...
13.11.2011 23:42
Хората казваха за него „той е ИСТИНСКИ
комунист“. Това
понятие ИСТИНСКИ
комунист се роди и
оформи едновременно
с раждането на Радой- Ралиновата
популярност. Роди се
като пълно отрицание
на понятието ПАРТИЕЦ.
Ако за хората
ПАРТИЕЦЪТ беше същество, което
мислеше единствено
за себе си, чийто живот
се направляваше от
прости инстинкти и
сметки за собствено благополучие, който
вярваше в марксизма
и ленинизма точно
толкова, колкото би
вярвал и в Аллаха,
стига Мохамед да беше на власт, който никога
не беше рискувал
нищо в живота си
заради другите (но
което не му пречеше
да си приписва геройства), който като
характер беше
сервилен, подличък
хамелеон, готов да се
преклони пред всеки
по-силен от него и т.н. — ИСТИНСКИЯТ
комунист беше
нравственото му
отрицание. Това беше
почти заглъхнало ехо
от стари времена за човек, който милее за
бедните, слабите и
онеправданите, за
който истината и
правдата стоят далече
над политическите игри на деня и не са
имагинерни партийни
понятия, а конкретна,
лична отговорност. За
разлика от кирливото
съзнание на ПАРТИЕЦА, ИСТИНСКИЯТ комунист
(в представите на
хората) имаше най-
чувствително високо
съзнание за
отговорност пред собствената си съвест.
Забележете, докато
партиецът се
измъкваше с мнима
отговорност пред
партията или мнимото общество, ИСТИНСКИЯТ
комунист не
признаваше такава
отговорност. Неговата
съвест стоеше
недостижимо по- високо. Когато се спирам на тези две твърде
категорично
разграничени понятия,
възникнали всред
обикновените
български граждани, струва ми се, че, между
другото, те
съществуват и за да
напомнят за
трагичната разлика
между идеали и действителност.
цитирай
4. rokset - Gandolfini, харесах статията. Ако ...
14.11.2011 08:57
Gandolfini ,харесах статията.Ако започнеш да изброяваш малоумщините на бюрокрацията,няма да ти стигне блога. А нашите се кланят на всяка хартийка от Брюксел , като на Господ.
цитирай
5. gandolfini - Gandolfini, харесах статията. Ако ...
14.11.2011 09:14
rokset написа:
Gandolfini ,харесах статията.Ако започнеш да изброяваш малоумщините на бюрокрацията,няма да ти стигне блога. А нашите се кланят на всяка хартийка от Брюксел , като на Господ.

нямам намерение да ги изброявам,но ще пусна един филм който намерих в ютуб,в които се казва на кого служи ЕС.А относно кланенето от нашите политици,ще кажа че всеки идол се срива,но остава само Господ
цитирай
6. demonwind - 2. gandolfini
14.11.2011 10:16
Ха здравей сега понеделнишки ;) Та да си дойдем на думата за директивата. Един слънчев летен ден преди отпуските ми проснаха на бюрото фиша на документа за превод. Викам си - интересно, че на всичкото отгоре беше и към 200 страници и отгоре. Пускам си Slayer на слушалките и започвам да копам. Колкото повече копам, толкова по-надълбоко в ужасите на европейското "хуманно" умъртвяване на добитък затъвам. Минавам на Carcass и Haemorrhage - траш метълът в този случай просто не вършеше работа, трябваше си як грайндкор ;)) Превеждайки това чудо на човешкия ум, включващо изрази като "мигновено разчленяване с многофункионална гилотина", "безболезнено смазване на черепа", "декапитация с хидравлична преса" и т.н., все повече се уверявах, че свинското погребение на съседа Смока от малкото градче, където избягах да живея от София, си е направо като сватба в сравнение с тези толкова "хуманни" методи. Че е ясно, че щом ще бастисваш животно, това по никакъв начин не може да се нарече хуманно, ама защо някой взема маса пари, за да сътвори подобно чудо на бюрокрацията, това не мога да си го обясня.
В България има обаче и доста смешни провали на евробюрократите и техните "стандарти".
Имах един колега швейцарец. Тъкмо беше дошъл в България. Отидохме командировка в една малка община, сравнително бедна и населена предимно с възрастни хора. Хорицата бяха бедни, но си имаха всичко - земята им даваше и храната, и пиенето. Нямаше къща с по-малко от сто кила люта ракия в мазето. Кметът караше служебен Мерцедес. Швейцарецът доста се опули и вика: "Нали общината е бедна, защо кмета кара Мерцедес последен модел? В Швейцария има общини, които дори нямат служебни коли и кметовете карат собствените си колела"... Не можах да му отговоря, защото надали щеше да ме разбере. "Как така тези хора варят ракия, някой контролира ли ги?" - пак ме зачеша. Викам му, че Бог ги контролира. Той пак не ме разбра. Вече беше лято. Препоръчах му хотелчето на едни близки в Царево. Тихо, спокойно, пък като за него цената беше промоционална. Пича отиде с личната си кола, беше си купил чисто новичък Ситроен от София-Франс-Ауто. Да, ама в Царево живееха Дънди Крокодила, Чанкайшито и Барбаяни. Неее, не са местните мутри, както може би много ще си помислят. Това са местните пияници - рибари, които след обилно напиване в една малка моряшка кръчма се качваха на една стара Волга (а те са много здрави) и да не си им на пътя. Местните полицаи не ги закачаха, защото ония им носеха калкан. А калканът в България е кът, пък и е ужасно скъп... Швайцера се върна със сплескан Ситроен. Светата Троица го бяха уцелили, както си е бил кротко паркирал. Пича беше бесен и неразбиращ. На всичкото отгоре полицаи го бяха спрели и заради помляната кола го бяха одрусали с цели 50 евро. Ей така, иначе му казали, че ще го водят в районното и ще го задържат за 24 часа. Псували го... Пича поне това беше се наубил да разбира, псувните. Ама полицаите не са го знаели. Беше решил да се оплаква, ама видя, че няма смисъл. Колата му я оправиха, обаче му бяха сменили някои чаркове. Викам му - "Добре дошъл в България, приятелю!"
Малко след това делегация от експерти на ЕС дойде в България, за да види как върви стандартизацията на заведенията за обществено хранене в съответствие с т.нар. НАССР на ЕС. Стандарт, който сме го имали още от мрачните соц-времена, но кой знае защо сме решили, че ЕС е авторът му. Е, господата влезли в кварталната кръчма на Шпури Мастиката - всъщност това беше сравнително спретнато (отвън) ресторантче и се намираше на възлово място - на ъгъла при една автогара. Влезли ония (заведенията избирали на произволен принцип) ми ти костюмари и още на първите пет минути местен пияница обилно повърнал (било е дори преди обяд) върху единия европеец... Докладът бил положителен, ония се изнесли като на пожар, без дори да искат повече да се върнат в този коптор. Аз пък си ядях там супа от ангешки черва и люто шкембе. Жената на Шпури, Дебелата Берта, готвеше наистина вкусно. И не ме беше ама никак гнус, дори когато гледах разлигавените алкаши на съседните маси. А сега в Белгия ме е гнус да вляза в техните излъскани ПВЦ заведения, в които и храната има същия вкус...
Ето защо по-скоро тия тука ще станат като нас, а не ние като тях. Поне докато имаме земя и докато поколението на родителите ни е живо. За после не знам. Всъщност за себе си знам - имам половин декар, който не смятам да продавам, докато съм жив. За децата си не гарантирам. А планът Ран-Ът, понеже не съм го чел в детайли, предлагам да го отпечатат на рула с тоалетна хартия - хем да се образоваме, хем да знаем къде му е мястото...

Апропо, директивата за кривите краставици вече е отменена. На пазарите в Брюксел вече има и криви краставици ;)))

Поздрави!
цитирай
7. gandolfini - хаха ,благодаря за този коментар,демонвинд....
14.11.2011 10:27
аз пак имам 40 декара,и си правя повечето неща и не ме притесняват тия директиви,понеже са писани от мамини синковци,дето и си нямат представа какво е балканския синдром.
Като няма манджа в супера ще ги видим ,дали и вмирисани бг краставици няма да ядат.
Поздрави....
цитирай
8. demonwind - 7. gandolfini
14.11.2011 12:46
Така де! :))) и блазя ти за тези 40 декара, пази ги, малко останаха :)))

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gandolfini
Категория: Политика
Прочетен: 505365
Постинги: 246
Коментари: 819
Гласове: 1599
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031