Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2011 23:14 - Либия
Автор: gandolfini Категория: Политика   
Прочетен: 1726 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Либия: на власт идва групата на мъчителите на българските медици Написано от Даян Уест

Мустафа Абдел Джалил, човекът, който на два пъти потвърди смъртната присъда на българските медицински сестри по време на театралния съдебен процес срещу тях, се готви да поеме ръководството на Либия след Кадафи. Но, може би това не бива да ни тревожи, след като от Държавния департамент на САЩ ни уверяват, че той е „убеден реформатор”.

Преди време писах, че Абдел Джалил е осъдил на смърт петте медицински сестри и палестинския лекар, всъщност истината е, че в качеството си на ръководител на Апелационния съд в Триполи, той на два пъти потвърди техните вече издадени смъртни присъди. За това впрочем, Абдел Джалил беше възнаграден подобаващо от либийския диктатор. Както посочва в интервюто си, публикувано през март 2011 във френския “L’Express”, един български журналист (става дума за Георги Милков – б.р.), който следи тази история още от самото и начало през 1999, „свръхверният” на режима на Кадафи Абдел Джалил „беше назначен за министър на правосъдието през 2007, като награда за твърдостта му по време на този съдебен фарс”.

Както е известно, именно през 2007 българските медицински сестри най-сетне бяха освободени, благодарение намесата на ЕС (и парите, платени на режима?) и най-вече на Франция, след като прекараха осем години в либийския затвор. Впрочем, България все още настоява за щателно разследване на твърденията, че сестрите са били подложени на мъчения от хората на Кадафи, за да ги принудят да направят признания (от които по-късно се отказаха).

Така или иначе, но новото и уж „най-доброто възможно” правителство, което трябва да наследи Кадафи, действително се доминира от хора, тясно свързани с „делото на българските медицински сестри”. Както вече споменах, то се ръководи от Мустафа Абдел Джалил, за чиято водеща роля при потвърждаването на смъртните присъди по време на съдебния фарс напоследък въобще не се споменава. Сега го представят за „реформатор”, който в продължение на дълги години се е ползвал с негласното одобрение на Вашингтон, където, кой знае защо, не са обръщали внимание на действията му. В една статия, появила се в средата на септември в “McLatchey”, се посочва, че: „В телеграмата си от декември 2009, американския посланик в Триполи Джийн Кретц сипе похвали по адрес на Абдел Джалил, който по онова време е министър на правосъдието на Кадафи. Според него, активисти на „Хюман Райтс Уотч” са споделили с чиновници от посолството на САЩ, че Абдел Джалил е „привърженик на законността”. В телеграмата, публикувана от сайта „Уикилийкс”, се твърди, че „Джалил е уверил хората от „Хюман Райтс Уотч”, че ще продължи да се бори с културата на корупция, позволяваща на специалните служби да бъдат над закона”.

В друга телеграма, изпратена през януари 2010, американските дипломати в Триполи описват първата среща между Абдул Джалил и посланик Кретц, в която министърът на Кадафи подчертава усилията си за промяна на либийския наказателен кодекс. Според него, реформите ще доведат до замяната на престоя в затвора с глоби, за някои престъпления, като в перспектива, смъртно наказание ще се налага само за убийство.

Как ли е успял да запази невъзмутимия си вид Абдел Джалил, докато е разказвал за това, и какво ли си е мислил посланик Кретц, докато го е слушал?

Следващият поред е Идрис Лага, който, както съобщава L’Express, също е играл ключова роля (при това много активно) в съдебния фарс срещу българските медицински сестри, в качеството си на ръководител на Асоциацията на роднините на либийските деца, заразени със СПИН. Както е известно, по време на бунта срещу Кадафи, западните медии го обявиха за „военния координатор на бунтовническото движение”.

В тази връзка, Лайзиан Ганьон от канадския “Globe and Mail” напомня, че „ръководената от сегашния военен координатор на Временния бунтовнически съвет Идрис Лага Асоциация, беше създадена от режима на Кадафи с единствената цел да вдигне цената, която западните държави трябваше да платят за българските медицински сестри, държани като заложници”. Впрочем, според известния български експерт по арабския свят професор Владимир Чуков, „Лага изпитва дълбока омраза към Запада”.

Накрая, както споменава в статията си и Ганьон, сред лидерите на либийските бунтовници до неотдавна имаше още една знакова фигура от режима на Кадафи, който при това лично е участвал в изтезанията на българските медицински сестри. Както е известно, доскорошният командващ на бунтовническите сили Абдел Фатах Юнус, беше министър на вътрешните работи и обществената сигурност, като в това си качество отговаряше за системата за терор, създадена от режима на Кадафи.

Според показанията на българските медицински сестри, изтезанията на които са били подложени, са включвали използване на електрошокови палки, полицейски кучета и побои.

Впрочем, Юнус беше убит от съперническа фракция в бунтовническото движение още през юли, така че няма какво да го мислим. Или пък не?

И така, тези безжалостни, аморални и кръвожадни майстори на шантажа, които ние, американците – най-големите наивници на света, решихме да въоръжим и подкрепим, сега се готвят да наложат законите на шариата в Либия. Именно тази групичка: жестокият съдия, манипулирал съдебния фарс срещу българските медицински сестри, безпринципният слуга на Кадафи и шантажистът и специалист по изтезанията – формираха гръбнака на бунтовническото движение. Затова може би е време САЩ и НАТО най-сетне да спрат да подкрепят това движение.

 

* Американски външнополитически анализатор,който  редовно публикува свои  материали в „Уолстрийт джърнъл”,  „Уошингтън таймс”, „Уикли Стандарт” и Си Ен Ен

var jcomments=new JComments(1106, "com_content","http://geopolitica.eu/index.php?option=com_jcomments&tmpl=component"); jcomments.setList("comments-list");

 

 



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gandolfini
Категория: Политика
Прочетен: 506766
Постинги: 246
Коментари: 819
Гласове: 1599
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930