Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2012 18:34 - 5 НОЕМВРИ ,И КОЙ Е ПЪРВООБРАЗА НА МАСКАТА НА АНОНИМНИТЕ
Автор: gandolfini Категория: История   
Прочетен: 2734 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Гай Фокс (на английски: Guy Fawkes), известен още като Гидо Фокс на английски: Guido Fawkes е английски войник, член на група католически заговорници, които планират и се опитват неуспешно да осъществят така наречения Барутен заговор през 1605 г. Гай Фокс е арестуван на 5 ноември и заговорът е осуетен. Гидо е испанският еквивалент на Гай.

След смъртта на Елизабет I през 1603 година, английските католици се надяват на промени в закона и отменяне на ограниченията, наложени от кралицата. За съжаление тези техни надежди остават напразни, което води до заговора на група млади англичани. Първоначалната идея е на Робърт Кейтсби, който предлага да взривят сградата на Парламента при посещението на крал Джеймс I и неговото семейство на 5 ноември 1605 година. Така шансът да бъде убит краля, неговия наследник и голяма част от членовете на Парламента става голям. За осъществяването на този план са използвани 36 бъчви с барут, разположени в подземието на Камарата на лордовете. Един от участниците в заговора, осъзнавайки, че може да загинат и много невинни хора, изпраща анонимно писмо до своя приятел, лорд Монтигъл, в което го призовава да не посещава Парламента на 5 ноември. Писмото попада в ръцете на краля и след обиск на подземието, е заловен Гай Фокс, готов да запали фитила на барута.

Макар Гай Фокс да не е нито инициаторът, нито главният организатор на заговора, неговото име става легендарно и символ на Барутния заговор, защото дълго време се счита, че той е единственият заподозрян. След жестоки изтезания и разпити, той разкрива имената на другите заговорници. Всички те са заловени, обвинени в държавна измяна и опит за убийство и осъдени на смърт. Гай (Гидо) Фокс скача от ешафода, на който трябва да бъде обесен на 31 януари 1606 г. и си счупва врата, тъй като примката е около врата му. По този начин той избягва публичните мъчения и унижения, които по това време са ритуал преди екзекуцията. След това събитие кралят въвежда допълнителни ограничения за католиците. В анархистките среди се разпространява твърдението, че Фокс е единственият човек, влязъл в парламента с честни намерения.

От 1605 година до ден днешен в някои части на Англия се празнува 5 ноември с палене на огньове и фойерверки. В началото е палено чучело, на което са казвали гай. По-късно думата означава зле облечен човек, докато гай (guy) в наши дни в разговорния език означава млад мъж, младеж.

Биография [редактиране]

Гай дьо Фалио Фокс е роден в Стоунгейт, Йорк, където е кръстен в църквата св. Мишел льо Белфри на 16 април 1570 г. Смята се, че баща му, Едуард Фокс, е бил ревностен протестант, затова Фокс със сигурност не е наследил католическите си вярвания от него. Фокс става католик на около 16 годишна възраст. Баща му умира през 1579 г. и вдовицата му се омъжва отново през 1589 за Дени Бейнбридж от Скотън. Неговото семейство се слави като дисидентско, така че най-вероятно Гай става католик благодарение на тях.

През 1592 г. Гай продава земята, наследена от баща му и отива да служи в католическата армия на Испания срещу холандските протестанти. По време на дългогодишната си военна служба той придобива значителен опит при боравенето с експлозиви, което е най-вероятната причина да бъде привлечен от заговорниците Уинтур и Кейтсби
image




Гласувай:
10


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gandolfini
Категория: Политика
Прочетен: 506714
Постинги: 246
Коментари: 819
Гласове: 1599
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930